Arpa Besin Değerleri

Arpa Besin Değeri

Tarih öncesi eski Mısır devirlerinde ilk kültür bitkisi olan arpayı besin olarak kullanmışlardır. Bu yüzden arpanın yetiştirilmesi çok eskiye dayanmaktadır. Bugün bile, buğdayın ekilemediği kutup bölgeleri olmak üzere yüksek dağlık bölgelerde de, arpa ekilerek besin maddesi olarak kullanılır. Özellikle arpa çok yönlü kullanılabilen bir bitki türüdür. Bitkisel tedavi alanında kullanılan arpa suyu için şifalı özelliği vardır. Bunun yanında cilt hastalıkları, adale ağrıları, böbrek ve akciğer sorunlarına karşı pek çok hastalığa iyi gelen etkilerini barındırmaktadır. Ödem tedavisine iyi gelmesi de arpanın yararları arasındadır. Bu yararı için dört bardak suya iki çorba kaşığı arpa ve üç tutam kiraz sapı ilave edilir. Sonrasında on dakika kadar kaynatılarak süzülür. Gün aşırı olmak üzere dört defa bir kahve fincanı içilir. Aynı zamanda arpa, prostat büyümesini önler ve kusmalara karşı etkilidir. Boğaz ve baş ağrılarını giderir.

arpa-besin-degerleri

Bilhassa dil iltihapları üzerine iyileştirici özelliği vardır. Şayet sirke ile kaynatılır ise, uyuz ve egzama gibi kaşıntılı deriyi iyileştirir. Bazı hallerde uyku problemi yaşayanlar açısından iyi gelir. En önemlisi ateş düşürücü bir ilaç yerine geçer. Yanı sıra nezleyi, öksürüğü, yarım baş ağrısını, kansızlığa, pekliğe, romatizmaya ve adale ağrısına karşı etkilidir. Özellikle ishale karşı tatlandırmadan yada tatlandırılarak oda sıcaklığında içilebilir. Bu şekilde kolesterol seviyesini de kontrol eder ve kalp damar hastalıklarına karşı da korur.

Arpa Besin Değeri;

  • İnek sütünden 11 katı kalsiyum içerir.
  • Ispanak ve brokoliden 5 katı demir içerir.
  • Tam buğdayın 4 katı B1 vitamini içerir.
  • Hayvansal çinko içeriği kadar çinko içerir.
  • 100 gram arpa, 8,2 protein içerir.
  • 100 gram arpa, 78,8 karbonhidrat içerir.
  • 100 gram arpa, 0,1 yağ içerir.
  • 100 gram arpa, 349 kalori içerir.

Arpa buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir. Tarih öncesi devirlerdeki en önemli kültür bitkilerinden biri olmakla birlikte, ekonomik önemi olan bitkilerin başında gelmektedir.

Besin Değerleri

Porsiyon Miktarı:

100 g
Kalori (kcal) 354

Toplam yağ

2,3 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 12 mg
Potasyum 452 mg
Karbonhidrat 73 g
Diyet Lifi 17 g
Şeker 0,8 g
Protein 12 g
A Vitamini 22 IU
Kalsiyum 33 mg
D Vitamini 0 IU
B12 vitamini 0 µg
C Vitamini 0 mg
Demir 3,6 mg
B6 Vitamini 0,3 mg
Magnezyum 133 mg
TOP
× How can I help you?