Çıbanların ve kurdeşenlerin iyileştirilmesinde, kolestrolün düşürülmesinde kullanılır. Ayçiçeği kökleri ise kan şekerini arttırmadığından şeker hastalarının bu kökleri bazı içeceklerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanmaları önerilir. İçerdiği fosfor ve çinko kemik ve dişlerin oluşumu için gereklidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de ayçiçeğinin faydaları arasındadır. İçeriğindeki fosfor ise, kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır. Ayrıca ayçiçek içerdiği çinko ile ise, yaraların iyileşmesi, aknenin önlenmesi, tekrarlayan enfeksiyonların ortadan kalkması, tat ve koku duyarlılığının güçlenmesi, sperm hareketlerinin artması açısından önem taşır. Kan şekeri düşüklüğüne de bu şifalı bitki faydalıdır. Yağındaki E vitamini kalp, damarlar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler, yaraların iyileşmesine yararlı olur, prostat kanserine karşı korur, cilt yaşlılığını geciktirir. Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar. Kanserden koruma özelliği olması da ayçiçeğinin faydaları arasındadır.
Ateş düşürücü, soğuk algınlığı, balgam ve öksürük etkilerini geçirmek için ayçiçeği çekirdeklerinden soyulmuş 50 gr.lık miktar 0.5 lt. su içinde kaynatılır. Suyun yarısı buharlaşınca ateşten indirilir, çekirdekler temizlenip 100 gr. toz şeker veya bal ilave edilir. Bu karışımdan günde 3 defa 2 çay kaşığı içilir.
AYÇİÇEĞİ LATİNCE ADI :HELİANTHUS ANNUUS
1-2 metre boyunda, yaz aylarında sarı renkli, yassı, koni şeklinde çiçekler açan sert ve dik gövdeli bir bitkidir. Genel olarak ılık iklimleri sever, soğuk iklimlerde gelişmesi yavaşlar. Soğuk, yüksek yerler hariç ülkemizin bütün bölgelerinde yetiştirilebilir. Özellikle Ege, Trakya, Marmara bölgelerinde çok fazla yetişir. Ayçiçeği bitkisi tohumuyla yani kavrulmamış çekirdekleriyle çoğaltılır. Ekim zamanında toprak sıcaklığının 10-12 derece olması istenir. Bol ışık ve yüksek sıcaklık koşullarında ayçiçeği yağ verimi daha yüksek olur. Tablalarındaki çiçeklerin, tohum bağlayabilmesi için toprak nemli olmalıdır. Bu yüzden çiçeklenme ve döllenme evresinde yüksek yağış ister. Yüksek asidik özellikteki topraklardan hoşlanmaz.
İÇİNDEKİ MADDELER (ETKEN MADDELER)
Ayçiçeği en önemli maddesi oleik asid, linoleik asid, araşidonik asid gibi doymamış yağ asitlerini içeren yağdır. Ayrıca selüloz ve protein taşımaktadır.B1, B3, B6 ve E vitaminlerinden zengindir.