Buğday Besin Değerleri
Buğday en önemli besin maddesidir. İnsanların temel besin maddesi olan ekmeğin ana maddesidir. Un yapıp kullanıldığı gibi hayvanlar için yem olarak da kullanılabilir. Hasat zamanında elde edilen samanlar çiftlik hayvanları için çok idealdir. Buğdayın besin değeri oldukça yüksektir.
Buğday kendi içerisinde üçe ayrılır:
- Makarnalık Buğday
- Ekmeklik Buğday
- Bisküvilik Buğday
Buğday, ılık ve serin olan iklim kuşaklarında daha rahat yetişir. Toprak olarak da killi toprakları tercih eder. Ekim zamanı ise ekim ayının son iki haftası ile kasım ayının ilk iki haftasında çok uygundur.
Buğday besin değeri kalori olarak hesaplandığında;
- 200 gram buğdayda yaklaşık olarak 639 kalori bulunmaktadır.
- Karbonhidrat açısından 120,
- Protein bakımından 24,
- Yağ bakımından oldukça fakir olan buğday 2,
- Lif bakımından da oldukça zengin sayılır 21
Buğdayın besin değeri tablosunu aşağı yukarı böyle belirleyebiliriz. Tabii ki buğdayda da bulunan vitaminler de var. A vitamini, demir, kalsiyum, sodyum, potasyum da bulunur.