Mısır nasıl yetiştirilir, nasıl ekilir? Bakımı nasıl yapılır? Nasıl toplanır? Bu yazımızda mısır yetiştirme ile ilgili ihtiyacınız olan tüm bilgiler var.
Mısır, sıcak iklimi, bol güneşi seven bir bitkidir. Fakat aşırı sıcaklarda gelişimi olumsuz etkilenir. Yetiştirileceği toprağı bolca gübrelerseniz ve nemli tutarsanız lezzetli mısırlar yemeniz garantidir.
Mısır için uygun ekim zamanı Nisan-Mayıs aylarıdır.
Mısır bahçeye fide olarak değil, tohum (tane) olarak ekilir ve bu tohumları da toprağa tek bir sıra yerine karışık şekilde yerleştirmeniz doğru olur.
Ayrıca taneleri sık aralıklarla ekmemeye çalışın. Araları açık olursa, daha geniş alanda, serbestçe büyürler.
Sık hasat almak için 2 haftada bir tohum ekmeye devam edin. Mısır tanesi, iyi havalandırılmış, nemli topraklarda hızlıca çimlenir.
MISIRIN SULANMASI
Mısırı bahçeye ektikten sonra az sulayın. Ama çiçek açmaya başlayınca sulamayı yoğun bir şekilde yapın. Sabah saatlerinde yaprakları soğan yaprağı gibi kıvrılmışsa su ihtiyacı var demektir.
Mısır büyüdükçe boyu uzar, ancak kökü aslında epey kısadır. Bu nedenle de sert esen bir rüzgar mısırı kolayca kırabilir. Bunun önüne geçmek için toprağı organik gübrelerle zenginleştiriin. Böylece kökü iyi beslendiği için bitki güçlenir. Dayanıklılığı artar.
HASAT ZAMANI
Mısırın hasat vaktini anlamak için koçanına bakın. Koçanın ucundaki püsküller kahverengiyse, o mısırı rahatlıkla koparabilirsiniz.
Mısırı sabah çok erken saatlerde toplayın. Böyle zamanlarda içinde bulunan şeker miktarı en üst seviyede olur. Akşama doğruysa tam tersi, tamamen azalır.
Bahçeye mısır toplamaya gitmeden hemen önce tencereye su koyup kaynatmanızı öneririz. Böylece mısırları eve getirir getirmez, en lezzetli hallerindeyken pişirip yiyebilirsiniz.
Mısırın yanına patates, çalı fasulyesi, salatalık, kabak ve fesleğen ekebilirsiniz. Fakat domates ekilmesi uygun değildir.