Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Yüksek verimli buğday çeşitleri, ekilmiş olduğu sene içerisinde çok fazla buğday veren ve başaktaki buğday sayılarının diğer buğday türleri arasında en fazla sayıya sahip olan verimli çeşitleridir. Yetiştirileceği bölgenin özelliklerine göre değişiklik göstermekte olan buğdaylar mevsim şartlarının ve coğrafi koşulların yer yer değişmesinden dolayı da verimlilik ve yetişme bakımında değişiklik göstermektedir. Buğdayların yetiştirileceği bölgelerin toprak özelliği dikkate alınmalı ve toprak analizi yapılmalıdır. Ayrıca çok fazla verim elde etmek amaçlı farklı özelliklerdeki buğday çeşidinin yetişmesi gereken toprağa daha farklı buğday çeşidi ekilmemelidir.

Yüksek Verimli Buğday Çeşitleri

Gün 91: Bu buğday türü kılçıklı ve beyaz kavuzlu bir yapıya sahiptir. Kılçıkları başaktan yukarı doğru uzayarak buğdayın gelişmesine yardımcı olur. Başakları sık bir şekilde oluşur ve yarı yatık bazen de tam yatık olarak kendini gösterebilir. Buğdayları kırmızı renktedir ve sert taneli bir özelliği vardır. Başaklardaki tane sayısın oldukça fazladır. Bu buğday türü oldukça sağlam ve sapa sahiptir ve orta boylarda gelişim göstermektedir. Yabancı otların bulunduğu alanlarda rahatlıklar gelişim göstermektedir. Ayrıca oluşabilecek soğuk hava ve don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir yapıdadır. Gübrelenmesi halinde daha verimli bir şekilde yetişebilmektedir. İç Anadolu bölgesinin coğrafi ve mevsimsel özelliklerine ayak uyduran bir türdür. Üç yüz ile dört yüz kilogram arası dönüm başı buğday verir.

wheat0004

Bayraktar 2000: Bu buğday çeşidi beyaz başaklı ve kılçıklı bir yapıya sahiptir. Taneli beyaz renkte oluşmaktadır.

Buğdaylar yarı sert bir haldedir. Orta boyutlarda yetişebilen bayraktar 2000 soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ayrıca tane dökmez ve harman olma konusunda iyi bir türdür. İç Anadolu ve geçit bölgelerinin koşullarına gayet uygundur. Üç yüz ve dört yüz kilogram arası bir dönümden buğday elde edilebilir.

Tosun Bey: Kılçıklı ve beyaz kavuzlu bir özelliğe sahip olan bu buğday çeşidi soğuğa karşı oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir. Kuraklığa ve yatmaya karşı oldukça dirençlidir. Verilen gübre ile reaksiyona hızlı bir şekilde girebilir.

Seval: Kılçıklı ve kırmızı başaklı bir yapısı bulunmaktadır. Taneleri kırmızı ve sert bir özellik gösterir. Boyları diğer türler ile aynı şekilde büyümektedir. Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bir dönümden yaklaşık olarak dört yüz elli ile altı yüz kilo arası buğday elde edilebilmektedir.

Kenan Bey: Beyaz başaklı ve kılçıklı bir görünümü bulunmaktadır. Başakları orta uzunlukta oluşmaktadır ve seyrek ve yarı yatık bir şekilde meydana gelmektedir. Soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı olan bu buğday türü gübre ile reaksiyona iyi bir şekilde girebilmektedir. Ayrıca tane dökmeyen ve harman olma özelliği bulunan bir türdür. Bir dönüm alan içerisinde dört yüz elli ile beş yüz kilogram buğday verme özelliğine sahiptir. İç Anadolu bölgesinin coğrafi özelliklerine uyum sağlamaktadır.

TOP
× How can I help you?